Μια κοινότητα διαλόγου ανοιχτή.Για όλα και σε όλους. Χωρίς διευθυντήρια. Χωρίς «εμπόρους» ή «πελάτες». Χωρίς «κρυφά» χαρτιά , σχέδια ή σκέψεις. Με μια μοναδική λεπτή κόκκινη κλωστή να τη δένει. Την αγάπη για την πόλη μας. Με στόχο να γίνουμε Ενεργοί Πολίτες ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης που θέλουν και μπορούν. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος τίτλος τιμής από τον Πολίτη.

SEARCH

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

«Έχουν χάσει και τα αυγά και τα Πασχάλια»



«Έχουν χάσει και τα αυγά και τα Πασχάλια»



του  Χρήστου Τσεμπέρη
Μια φορά κι έναν καιρό, στην αγορά του δήμου, σε μια πόλη φαντασιακή, χαμένη στο μύθο, οι αντιτιθέμενοι στους τότε άρχοντες, αποφάσισαν λέει να απορρίψουν τις μειώσεις φόρων (Πασχάλια τα έλεγαν , δεν ξέρω γιατί) στους πολίτες της που αποφάσισαν οι αντίπαλοι, γιατί ήθελαν ακόμη ...μεγαλύτερες. Ορθότατο το αίτημα. 
Μόνο που, μέχρι τότε δηλαδή θα έπρεπε οι συμπολίτες τους να καταβάλλουν τους παλαιότερους και μεγαλύτερους φόρους, αφού εκείνοι θα καταψήφιζαν τους μειωμένους;  Ευτυχώς  όχι, γιατί άντε να το εξηγήσεις  τώρα αυτο σε εμπόρους και αργυραμοιβούς που ήταν και πολλοί στην πόλη γιατί είχε και λιμάνι.
 Οι άλλοι στην αγορά ήταν ευτυχώς περισσότεροι, άρα έτσι κι αλλιώς θα μείωναν τους φόρους, οπότε σκέφτηκαν, ας την πούμε την παρόλα μας. Δεν κοστίζει. 
Αιώνες μετά σε ένα νοσοκομείο, κάπου στη βόρειο Αφρική, ο υπεύθυνος μιας υγειονομικής μονάδας "στρίμωξε" για τα καλά έναν προμηθευτή που του πούλαγε ακριβά τα τρόφιμα και ειδικά τα αυγά και ζήτησε μεγάλη έκπτωση για να συνεχίσει να αγοράζει. Εκείνος έδωσε μεν έκπτωση, αλλά όχι αυτή που ζήταγε ο υπεύθυνος. Δεν ξέρω τι έγινε μετά. Δεν έμαθα ποτέ. Είναι προφανές, ότι αν είχε διαβάσει τον προηγούμενο μύθο ο υπεύθυνος, θα απέρριπτε τη μείωση στις προσφερόμενες τιμές, συνεχίζοντας να αγοράζει ακριβά αυγά, μέχρι να πάρει την έκπτωση που ήθελε...
Και κάπως έτσι έφτασε στις μέρες  μας η φράση "έχασαν και τα αυγά και τα πασχάλια".... Σήμερα το λένε "vertigo" στα ορεινά χωριά της Ηπείρου, και έχει αποδειχθεί ότι το παθαίνουν κι άλλοι εκτός από τους πιλότους. Ευτυχώς είναι ιάσιμο.

ΥΓ: Οποιαδήποτε ιστορική ή άλλη ομοιότητα ή παραλληλισμός με την πόλη μας και τη σύγχρονη «αγορά του δήμου» (εν τη ευρεία εννοία…) , το δημοτικό συμβούλιο δηλαδη και τη λειτουργία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στη Ραφήνα, είναι εντελώς τυχαία και ιστορικά ανακριβής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...