Μια κοινότητα διαλόγου ανοιχτή.Για όλα και σε όλους. Χωρίς διευθυντήρια. Χωρίς «εμπόρους» ή «πελάτες». Χωρίς «κρυφά» χαρτιά , σχέδια ή σκέψεις. Με μια μοναδική λεπτή κόκκινη κλωστή να τη δένει. Την αγάπη για την πόλη μας. Με στόχο να γίνουμε Ενεργοί Πολίτες ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης που θέλουν και μπορούν. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος τίτλος τιμής από τον Πολίτη.

SEARCH

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΛΙΜΑΝΙ ΡΑΦΗΝΑΣ: ΟΙ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΒΑΤΕΡΛΩ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΗ




Τείνει να καταστεί κουραστικό να επαναλαμβανόμαστε κάθε χρόνο για την κατάσταση στο Λιμάνι της Ραφήνας , αλλά και στην ίδια την πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες .
του Χρήστου Τσεμπέρη.
Οι "ναυμαχίες" των διαφόρων εταιρειών στο Σ.Α.Σ. , με τη συνακόλουθη αύξηση δρομολογίων, μεγεθών και αριθμού πλοίων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους και της θέσης τους στην αγορά, οδηγούν την πόλη στο ετήσιο θερινό "Βατερλώ" της.
"Βατερλώ" για τον δημότη, τον κάτοικο, τον παραθεριστή, αλλά "Βατερλώ" και για τον επιχειρηματία της περιοχής που προσπαθεί με νυχια και με δόντια να κρατηθεί στη ζωή αυτός και η επιχείρησή του, κρυμμένος πίσω από τα "τενεκεδένια τείχη" των "παρκαρισμένων" αυτοκινήτων, τους μποτιλιαρισμένους δρόμους, την αδυναμία κίνησης τις ωρες αιχμής.
Είναι πραγματικά απορίας άξιον και δημιουργεί εύλογα ερωτηματα, η συνεχιζόμενη αποδοχή της τακτικής των σχεδόν ταυτόχρονων αφιξο-αναχωρήσεων συμβατικών ή ταχύπλοων από και προς το λιμάνι της Ραφήνας, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμμία υποδομή, χωρίς καμία πρόβλεψη.
Το λιμάνι αλήθεια δια του ΟΛΡ, αλλά και το Λιμενικό δεν έχουν τίποτα να πουν για όλα αυτά;
Θα κληθούν και πάλι  να δοκιμάσουν τις αντοχές τους, τις αντοχές των υπηρεσιών τους, τις αντοχές των επιβατών, τις αντοχές της ίδιας της πόλης και των πολιτών τους, αφού είναι κοινό μυστικό (ασχέτως αν δε μιλάει κανείς) ότι  οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του οριακά αντέχουν, αν αντεχουν,  ταυτόχρονα τόσες αφιξοαναχωρήσεις ταχυπλόων και συμβατικών πλοίων. Για τις υποδομές εξυπηρέτησης (δρόμοι, χώροι στάθμευσης, εναλλακτικές οδοι κλπ)  όλων όσων έρχονται ή φεύγουν , ούτε λόγος να γίνεται....
Ένα χρόνο πριν, γράφαμε πάλι για το "λιμάνι της αγωνίας" ( http://energoipolitesrp.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html) : "Πριν είναι πολύ αργά Υπουργείο και ΟΛΡ, καλό θα ήταν να κάνουν καμιά άσκηση σοβαρότητας. Δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Ίσως δεν ήταν ποτέ. Είναι απλά θέμα κοινής λογικής και σοβαρού σχεδιασμού, που κοντεύουν να χαθούν ολοκληρωτικά στην χρόνια απουσία τους…
Αν πάλι έχουν την παραμικρή αμφιβολία, ας δουν στο χάρτη κατά που πέφτει η Ραφήνα και το λιμάνι της και ας κάνουν τον κόπο να κάνουν μια απλή βόλτα στην πόλη, κάτι τέτοιες μέρες αιχμής, εκεί όπου ο απλός δημότης προσπαθεί να πάρει μια ανάσα ζωής, και οι επαγγελματίες της πόλης πνιγμένοι στα τενεκεδένια τείχη των ΙΧ προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην.
Θα είναι ωφέλιμα αποκαλυπτικό…"
Είναι κάτι παραπάνω από επείγον για όλους μας η πόλη, στο βαθμό που μπορεί και της επιτρέπουν, να συζητήσει, να προτείνει λύσεις, να πάρει θέση.
Είναι απαραίτητο άμεσα το θέμα να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσία και με συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Από το υπουργείο ναυτιλιας και νησιωτικής πολιτικής, το Σ.Α.Σ., τον ΟΛΡ, το Λιμενικό, τους φορείς των πλοιοκτητών, μέχρι τους κατοίκους και τις συλλογικότητες της πόλης.
Χρειάζεται συζήτηση ανοιχτή και ειλικρινής χωρίς προαπαιτούμενα. Χρειάζεται να βρεθεί μια συνισταμένη για την εύρυθμη λειτουργία τόσο του λιμανιού όσο και της πόλης.
Μακαρι να μην ειναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...