Μια κοινότητα διαλόγου ανοιχτή.Για όλα και σε όλους. Χωρίς διευθυντήρια. Χωρίς «εμπόρους» ή «πελάτες». Χωρίς «κρυφά» χαρτιά , σχέδια ή σκέψεις. Με μια μοναδική λεπτή κόκκινη κλωστή να τη δένει. Την αγάπη για την πόλη μας. Με στόχο να γίνουμε Ενεργοί Πολίτες ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης που θέλουν και μπορούν. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος τίτλος τιμής από τον Πολίτη.

SEARCH

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ !!

Άννα Κουτσομυτέλλη, M.Ed.
 Εκπαιδευτική σύμβουλος -
 Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας,
Υπεύθυνη Σπουδών
 ‘’Kέντρο Ιδιαιτέρων  Μαθημάτων Αγγλικής’’
 Κουτσομυτέλλη Άννα

FB: Κέντρο Ιδιαιτέρων Μαθημάτων Aγγλικής Γλώσσας 

MAMA, MΠΑΜΠΑ; EIMAI AΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΣ;

Καθημερινά βλέπω παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, παιδιά που φοβούνται να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, παιδιά που δεν θα τολμήσουν να πάρουν ρίσκα. Νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια, αισθάνονται αποτυχημένα, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Από την άλλη βλέπω κάποια παιδιά με υπερβολική αυτοπεποίθηση, παιδιά που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, μικρούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι τέλειοι και αψεγάδιαστοι. Δεν είναι άξιον απορίας?

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ  ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙ ΙΚΑΝΟ?

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση πηγάζει απο την χαμηλή αυτοεκτίμηση δηλαδή την αρνητική εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους – εικόνα διαστρεβλωμένη που συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για παραδειγμα εμπειρίες όπως η λεκτική και σωματική κακοποίηση η έντονη κριτική, η τελειομανία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το υπερβολικό άγχος των γονέων τους!Είναι πραγματικότητα και δυστυχώς είναι πικρή – χωρίς υψηλή αυτοεκτίμηση ακόμα και τα πιο προικισμένα και χαρισματικά παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση θα σταθεί εμπόδιο στην επαγγελματική και προσωπική επιτυχία και σε κάθε τομέα της ζωής.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Κάποιοι ακολουθούμε συγκεκριμένες πρακτικές  με την ελπίδα πως το δικό μας παιδί θα γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο... πως θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του και να παλέψει. Χρησιμοποιούμε τον έπαινο, την επιβράβευση, την κατανόηση και την συνεχή υποστήριξη με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού μας. Του παρέχουμε βοήθεια.. είμαστε στο πλευρό του... δεν το αφήνουμε να κάνει λάθος ..δεν θέλουμε να πληγωθεί.

ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΥΠΕΡΒΑΛΟΥΜΕ?


Τι συμβαίνει όμως όταν  στην προσπάθεια μας να διαμορφώσουμε το χαραχτήρα του παιδιού μας άθελά μας ξεπεράσουμε τα όρια?Ποιές οι συνέπειες της υπερβολικής ή λανθασμένης επιβράβευσης και της υπερπροστασίας? Δημιουργούμε παιδιά με υπερβολική αυτοπεποίθηση παιδιά τα οποία θα αναπτύξουν  ένα διογκωμένο εγώ. Συνεπώς αυτή η συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει τη σχέση τους με την οικογένειά τους το σχολείο, τον κοινωνικό περίγυρο, και μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως αντί να μεγαλώνουμε επιτυχημένους ανθρωπους,  δημιουργούμε μια γενιά ναρκισσων και εγωκεντρικών ανθρώπων. Παιδιά που είναι αλαζωνες, αυθάδεις, που έχουν μεγάλες απαιτήσεις και υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες συχνά πέρα απο τα όρια των ικανοτήτων τους, γεγονός το οποίο θα τα οδηγήσει στην παγίδα της σύγκρισης με άλλα παιδιά.Και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.


 Η διογκωμένη αυτοεκτίμηση φαίνεται πως είναι υπεύθυνη για πολλές καταστροφικές συμπεριφορές όπως η εγκληματικότητα και η χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η διογκωμένη αυτοεκτίμηση τα κάνει να πιστεύουν οτι είναι ανώτερα απο τους γύρω τους και τα οδηγεί σε πράξεις που κάνουν χωρίς να σκέφτονται τις αυριανές συνέπειες.


ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ!!!!!


Και όμως.. Φαίνεται πως η διογκωμένη αυτοεκτίμηση είναι το ίδιο καταστροφική όσο και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Συνεπώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που χειριζόμαστε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του παιδιού.


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τον έπαινο για πραγματικά μεγάλα επιτεύγματα και όχι χωρίς σοβαρό λόγο.

Ας τους επιτρέψουμε να αγωνιστούν μόνα τους.. ας τους δώσουμε προκλήσεις. Με την πρόκληση τα παιδιά θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις και έτσι θα αναπτυχθούν φυσιολογικά.

Ας μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις. Αν οι προκλήσεις είναι ανυπέρβλητες τα παιδιά ίσως και να παραιτηθούν απο κάθε προσπάθεια.

Η επιτυχία πρέπει να τους ανήκει. Αν τα καθοδηγούμε και τα βοηθάμε κάθε φορά που το ζητούν τότε δεν θα γίνουν ποτέ αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Ας τα αφήσουμε να αποτύχουν κάποιες φορές.Ας τα αφήσουμε να κάνουν λάθος. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα βλέπουμε να υποφέρουν όμως μόνον έτσι θα διδαχθούν το σωστό δρόμο προς την επιτυχία, την ευτυχία και την αυτοεκτίμηση.

Ας προσπαθήσουμε να τους δώσουμε πολλές ευκαιρίες, ευκαιρίες να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τα ταλέντα τους και τις πραγματικές δυνατότητές τους.

 
Ας τους δώσουμε χώρο να αναπνεύσουν!!!!      



Άννα Κουτσομυτέλλη, M.Ed. 
Εκπαιδευτική σύμβουλος - Καθηγήτρια Αγγλικής ΓλώσσαςΥπεύθυνη Σπουδών ‘’Kέντρο Ιδιαιτέρων  Μαθημάτων Αγγλικής’’ Κουτσομυτέλλη Άννα
email:amcoutsomitelli@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...